Receptes

Šitaki sēņu sviesta pagatavošana.

Noskatīties šeit:

Šitaki sēņu zupa latviešu gaumē.

(4 pers.)

Sastāvdaļas:

Kaltētas Šitaki sēnes 50g,

žāvēts cūkgaļas bekons 300 g,

sīpols 1 gb,

burkāns 2gb.;

kartupeļi 3 gb,

sviests vai olīveļļa cepšanai,

ķiploks, pipari, sāls

Pagatavošana:

Kaltētās sēnes vispirms salauž sīkākos gabaliņos un iemērc karstā ūdenī vismaz 2 stundas. Tad sēnes liek uz pannas, sviestā apcep, pievieno sagrieztu bekonu, sagrieztus burkānus un sīpolus, turpina cept līdz paliek brūnas. Tajā laikā ielej katliņā 2 L ūdeni un uzvāra, pievieno pannas saturu un sagrieztus kartupeļus. Vāra līdz kartupeļi ir gatavi Pasniedz ar zaļumiem un krējumu.

Labu apetīti gardēžiem!

Šitaki sēņu zupa austrumu gaumē.

Sastāvdaļas:

Kaltētas Šitaki sēnes 50g ;

olu nūdeles 350g;

zaļie zirņi 200g;

ziedkāposts 1 gb,

burkāns 1gb.;

puravs, sīpols, zaļumi pēc izvēles;

vārītas olas 3 gb. – dekorēšanai,

sojas mērce.

Pagatavošana:

Kaltētās sēnes samērcē ūdenī vismaz 2 stundas, tad uz pannas sviestā apcep, pievieno sagrieztus puravus, burkānus un sīpolus, turpina cept līdz paliek brūnas.

Katliņā uzvāra 2 L ūdeni, pievieno sagrieztu ziedkāpostu, nūdeles, sojas mērci un pārējās apceptās sastāvdaļas, vāra 15 min. Pasniedz ar zaļumiem un vārītu olu.

Labu apetīti!

Sautētas Šitaki sēnes

Sastāvdaļas:

500 g šitaki sēņu;

300 g valriekstu;

2 ēdamkarotes sarkanvīna;

sāls, zaļumi pēc izvēles.

Pagatavošana: notīrītas, labi nomazgātas sēnes sagriež un liek kastrolī, pievieno sāli un sautē, kamēr ir gatavas. Notīrītus riekstus sasmalcina kopā ar zaļumiem un ķiploku, pievieno sāli, pielej sarkanvīnu un samaisa. Pievieno pie sēnēm un ļauj, lai vārās 5 līdz 10 minūtes. Pasniedz karstā vai atdzesētā veidā.

Šitaki sēņu uzlējums

Sēņu pulveri 100 gr. aplej ar 300 gr. degvīnu vai pašbrūvēto 50′, īpaši ierīvēšanai (1:1), veidosies izvilkums jeb tinktūra. Burciņu aizvāko un liek glabāties tumšā, vēsā vietā 21 dienu, tad izkāš caur marli un var lietot. Citi iesaka neizkāst, bet turpina peldināt sēni, lietojot uzlējumu. Lieto pa tējkarotei dienā.

Šitaki sēņu uzlējums

Pagatavošana: ieliet krūzītē 150 ml verdoša ūdens , 2-3 min nogaida un iebērt vienu ēdamkaroti sēņu pulvera vai klatētu sēņu. Uzlikt vāciņu un ļaut ievilkties 30 minūtes vai ilgāk. Samaisīt un izdzert kopā ar nosēdumiem.

Lietošana: pa vienai krūzei 1 – 2 reizes dienā tukšā dūšā. Pēc tam 30 minūtes neēst.

Ja pacients nevēlas dzert tēju, var iebērt paciņas saturu šķīvī ar ēdienu. Pa vienai krotei 1 – 2 reizes dienā.

Ārstēšanās kurss 3 – 4 mēneši.

Uzglabāt istabas temperatūrā sausā vietā.

Nesatur indes, nav blakusparādības.

Šitaki sēņu un avokado salāti

Sastāvdaļas:

400 g šitaki sēņu;

avokado;

ēdamkarote citrona sulas;

ēdamkarote augu eļļas;

ēdamkarote sojas mērces;

zaļumi pēc garšas, pipari.

Pagatavošana: šitaki sēnes nomazgā un rupji sagriež, cep augu eļļā 7 minūtes, pievieno sojas mērci, gatavo vēl 3 minūtes, atdzesē. Zaļumus nomazgā un smalki sagriež. Avokado nomazgā, sagriež uz pusēm, izņem kauliņu, sagriež sloksnītēs un apslaka ar citrona sulu.

Sajauc šitaki sēnes, avokado, zaļumus un liek salātu traukā.

Atbildēt

(0)